Haptonomie is een wetenschap die gaat over het begrijpen van de subtiele signalen van het lichaam en emoties. Er word in de haptotherapie niet alleen gebruik gemaakt van gesprekvorm maar ook ervaringsgerichte werkvormen komen aan bod. Het is een praktische begeleiding waarin jij centraal staat. Jij staat aan het roer en maakt je eigen keuzes. Er wordt vanuit jouw hulpvraag gewerkt naar jouw doel. Tijdens de sessies leer je nieuwe kennis en vaardigheden, waar je ook buiten de haptotherapie ervaring mee gaat opdoen. Deze therapievorm biedt dus de handvatten om zelf veranderingen te maken in het dagelijks leven. Haptotherapie richt zich op de mens in zijn geheel. Je leert het herkennen van jouw emoties en het ontwikkelen van respons flexibiliteit. Het herkennen, erkennen en leren van wat er is voelbaar in contact met de ander helpt om je vrijer en effectiever te verhouden tot situaties. Tijdens de sessies kan het zijn dat je aangeraakt wordt, door een aanraking wordt iemand ondersteund om weer naar zijn lichaam te luisteren. Aanraking kan worden ingezet
om het ervaringsproces op gang te brengen, dan wel te ondersteunen. Haptotherapie geeft je inzicht in wat jou beweegt, hoe je beweegt en hoe dit een rol speelt in jouw contact met anderen. In de Haptotherapeutische begeleiding worden ervaringen aangereikt hoe om te gaan met je gevoel en emoties er te laten zijn in een voor jou goede balans. Op deze manier krijg jij de begeleiding die het beste bij jou past.
- Spanning in je lichaam
- Vastzitten in patronen
- Fybromyalgie
- Burn-out
- Als je moeite hebt met het maken van keuzes
- Moeite met intimiteit en nabijheid
- Veel piekeren en ‘in je hoofd zitten’
- Het gevoel dat je jezelf kwijtraakt
- Moeilijk grenzen aangeven en nee kunnen zeggen
- Gebrek aan vertrouwen in jezelf
- Te hoge eisen stellen aan jezelf en perfectionisme
- Ervaren van veel stress en je meer rust wilt
voor wie
Is haptonomie?
Haptotherapie kan een passende vorm
van begeleiding zijn voor :
- Terugkerende lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak, zoals nek- en schouderklachten, rugklachten, vermoeidheid, hoofdpijn en hyperventilatie
MIjn werkwijze
De eerste stap; het maken van een afspraak met een therapeut is voor veel mensen best wel spannend. Je weet niet wat je kunt verwachten en of het wel wat voor je is. Is ze wel aardig en is er een klik? Je kunt mailen of bellen zodat we een afspraak kunnen maken voor een kennismakingsgesprek. Voor de kennismaking kom je naar de praktijk en hebben wij een half uur de tijd. Dit is vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. Je maakt kennis met de therapeut, we bespreken wat je doel is en wat jij verwacht en wat je kunt verwachten
van de begeleiding. Wanneer je na afloop van dit gesprek besluit de volgende stap te willen zetten maken we een afspraak voor de eerste sessie.
Voor de eerste sessie ontvang je van Praktijk Cervus een mail met een korte vragenlijst. Ik werk met deze vragenlijst zodat we de eerste sessie niet zo veel tijd kwijt zijn in het invullen van standaard vragen maar direct gericht te werk kunnen gaan. In de sessies gaan we in kaart brengen hoe jij je beweegt en wat je denkt en voelt rondom je hulpvraag. Zo worden je kwaliteiten zichtbaar, je balans tussen denken doen en voelen en je valkuilen die betrekking hebben op je problematiek. In de Haptotherapie leer je vooral vanuit de ervaring. Tijdens de therapie wordt aan den lijve voelbaar gemaakt wat je mogelijkheden zijn en hoe je die kunt gebruiken. Door middel van ervaringsgerichte oefeningen en psycho-educatie wordt je je bewust en voelbaar gemaakt wat je beweegt en hoe je beweegt. Dit inzicht in jezelf neem jij mee in je dagelijkse doen en laten zodat jij de regie hebt. Haptotherapie helpt je om bij je gevoel te komen, waardoor je beter je grenzen kunt herkenen en meer in balans bent.
De duur van een begeleiding kan verschillen van 1 tot 10 sessies met uitloop indien nodig/wenselijk.
Tussentijds en in het laatste gesprek vindt er een evaluatie plaats. Je kijkt terug op het proces dat je hebt doorlopen, je persoonlijke groei en de behaalde resultaten. In de tussentijdse evaluatie bekijken we of we nog op het goede pad zitten en of er eventuele aanpassingen in de begeleiding of hulpvraag nodig zijn. Wanneer je het gewenste resultaat
hebt behaalt en het gevoel hebt dat je je doelen hebt bereikt, ronden we de begeleiding af. Het is altijd mogelijk om na het afsluiten van de begeleiding op een later tijdstip weer contact op te nemen voor in dien nodig 1 of meerdere sessies.
Systemisch werk (gebaseerd op het gedachtegoed van Bert Hellinger) berust op het idee dat we allemaal deel uitmaken van groepen, oftewel systemen, en dat binnen al die systemen (onbewuste) patronen en dynamieken bepalen hoe individuen zich bewegen. Die systemen zijn er als vanzelf, het eerste systeem al simpelweg doordat je geboren bent: je familie. Via systemisch werk kan onderzocht worden hoe systemen functioneren. Door interacties en patronen te analyseren, kunnen verborgen belemmeringen worden geïdentificeerd.
Systemisch werk biedt de mogelijkheid onderlinge dynamiek zichtbaar en bespreekbaar te maken zodat krachten in het systeem voor eenieder duidelijk zijn, het maakt onbewuste patronen snel zichtbaar door verder te kijken dan enkel het individu. Systemisch kijken zorgt ervoor dat je oog krijgt voor het grotere geheel. Het maakt onderscheid tussen wat zichtbaar is (ook wel de bovenstroom genoemd) en wat niet zichtbaar is (ook wel de onderstroom genoemd). Die onderstroom kan bv voelbaar of merkbaar zijn binnen organisaties of teams.
Waarom systemisch werk?
Systemisch werk is een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem. Door je plek in een bepaald systeem te onderzoeken kun je zien waar belemmeringen zitten. Systemisch werk biedt je inzicht in je eigen rol en die van anderen binnen een systeem en helpt je om inzicht te krijgen in eventuele beperkende overtuigingen en deze los te laten. Zo kunnen verstoorde loyaliteiten en dynamieken zichtbaar worden gemaakt, waardoor een
gezonde beweging kan worden ingezet bij zowel een persoon als in organisaties.
Hoe ziet systemisch werk eruit?
Grondankers: Bij Praktijk Cervus zetten we grondankers regelmatig in bij systemisch werk. Dit kunnen papieren of schijven zijn die je op de grond legt en die staan voor de mensen of obstakels in het systeem. Het is een opstelling waarbij we in de ruimte deze personen of obstakels m.b.v. grondankers een plek geven om te ervaren hoe de onderlinge verhoudingen zijn.
Tafelopstellingen: In mijn praktijk werk ik veel met 1-op-1 opstellingen en dan is een tafelopstelling ideaal. We gebruiken hier regelmatig houten poppetjes als representanten voor de mensen uit jouw systeem. Tafelopstellingen helpen om spanningen, dynamieken en verstoorde balansen te onderzoeken en te herkennen. Door de poppetjes en/of voorwerpen als symbolische representaties te gebruiken, kunnen emotionele en relationele aspecten van het systeem worden onderzocht. Je krijgt dus inzicht in de (verborgen) dynamieken en
patronen binnen je systeem wat zorgt voor verheldering.
Mijn ervaring is dat alleen systemisch-werk zelden alle problemen oplost. Vaak zijn de patronen waar je tegenaan loopt een combinatie van overtuigingen en overlevingsmechanismen. Haptotherapie kan op deze plaats een waardevolle aanvulling zijn. In mijn praktijk werk ik vanuit een haptonomische blik met de kennis die onze wetenschap ons bied. Het combineren van diverse invalshoeken maakt het juist helder en krachtig.
- Het systeem wordt inzichtelijk en overzichtelijk
- Je begrijpt waarom je vaak tegen hetzelfde aanloopt
- Je krijgt inzicht in de herkomst van bepaalde patronen
- Door inzichten kan men zichzelf en de ander beter begrijpen
- Je doorbreekt gewoontes en gedrag waar jij last van hebt
- Je neemt afscheid van negatieve gevoelens en emoties
Systemisch werk kan informatie geven:
"Review #2 goes right here. Vice paleo bitters before they sold out, single-origin coffee marfa subway dollar toast iceland. Mlkshk, tousled flannel celiac pork belly roof party. Poke vexillologist vaporware."
"I tripled my sales using your method!"
"To add more reviews, just duplicate this canvas view and swap out the text and photo. Vice paleo bitters before they sold out, single-origin coffee marfa subway tile tilde activated."
"Working with you was a dream. Thank you!!"
- Kennismakingsgesprek circa 30 minuten kosteloos
- Particuliere sessie; € 95,-
Prijs gebaseerd op sessies van 50 minuten, inclusief BTW
Afmelden minimaal 24 uur voor sessie. Bij niet verschijnen op uw afspraak, zonder opgave van reden of afmelding wordt de sessie conform no-show in rekening gebracht.
Voor volwassenen vanaf 18 jaar
Doorverwijzing van de huisarts niet nodig!
Voor bedrijven gelden andere tarieven, neem contact met mij op
voor meer informatie.
Veel zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten voor mentale gezondheidszorg vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding en de voorwaarden verschillen per verzekeraar.
Wij raden je aan om dit na te kijken in je polisvoorwaarden of navraag te doen bij je zorgverzekeraar. Meer informatie over vergoedingen voor haptonomie vind je op: https://de-nfg.nl/vergoedingen.html
Haptonomie is een wetenschap die gaat over het begrijpen van de subtiele signalen van het lichaam en emoties.
Systemisch werk is een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem. Het biedt je inzicht in je eigen rol en die van anderen
Kijk met een andere blik naar vraagstukken binnen de organisatie. Een gezonde werkomgeving helpt medewerkers om mentaal en fysiek in balans te blijven.